Baega

Baega – Småfolk

Småfolket bliver de kaldt af de fleste, men de kalder sig selv baega, der betyder ”De små”. De bekymrer sig ikke meget om, hvad der sker andre steder i verdenen. Kommer der noget farligt forbi, så gemmer de sig i deres huse indtil faren er drevet over, frem for at risikere konfrontation og kamp. De interesserer sig utrolig lidt for, hvad der sker i verden udenfor.

Alder: 0-15 år barn, 15-25 år teenager, 25-50 år ung voksen, 50-75 år voksne med børn, 75-125 år den gode alder, 125-150 år livets ende.

Navne: Deres navne er ofte lidt runde og ligger godt i munden, for et navn skal kunne smages. Efternavne tager de efter deres huse, f.eks. i Skovly kunne det være Hyttebo og Elskovsrede, i Bjergly kunne det være Stensted og Bjergdyb, og i Bakkely kunne det være Trælæ og Huledyb.

Kønsroller: Der er ingen forskel på mændenes og kvindernes roller.

Væremåde: Småfolk er et stolt folk, hvis stolthed hverken kommer af mod eller styrke, men derimod af familiens evner inden for madlavning og bryggekunsten. De går meget op i at overgå hinanden på disse områder. Dem, som lever i Skovly, er et forsigtigt, men også meget glad folkefærd. Rovdyr og vilde bæstfolk har gjort, at de ikke er meget for at bevæge sig udenfor skovens grænser. Bjerglys beboere har gennem de sidste 100 år forandret sig fra at være glade til at være mere tilbagetrukne med tendens til gnavenhed og nærighed, og hver familie holder sig mest til sig selv. Folkene i Bakkely er meget glade og udadvendte og føler ikke længere, de har noget at frygte, for bragonerne sørger for at passe godt på deres lille madproduktionsby.

Religion: Småfolket tror på mange guder og beder gerne til flere på én gang, når behovet opstår. Jo flere de beder til, jo større er chancen vel for en af dem hører dem, for småfolk som dem er jo nemme at overhøre. De følger ofte Allina, kærlighedens og skønhedens gudinde, Siri, livets og fødslens gudinde, eller Malak, handlens og håndværkets gud.

Kampråb: Arggg (hvis de endelig skulle våge sig udi kamp)

Hilsemåder: Stopper op og bukker høfligt eller giver hånd – gerne med et venligt klap på skulderen med den anden hånd. De gemmer sig hellere end at blive konfronteret med dem, de ikke vil tale med. Når de siger goddag spørger de ikke til din profession, men i stedet hvad din livret er og hvad du ynder at drikke til den, da dette er den vigtigste viden, de kan have om en anden person.

Leveregler:

Overlevelse frem for alt, for så er der også en dag i morgen.

Respekter din overmand og behandl ham retfærdigt.

Livets formål er at leve, så man kan spise!

Nysgerrighed belønnes ofte med døden.

Er du i tvivl, så spørg din præst.

 

Inspiration til Bakkely/Baega/Småfolk

Kultur, væremåde, tøjstil og udviklingsniveau: Hobitter fra Ringenes Herre. Luxembourg.

Inspiration til Bjergly/Baega/Småfolk

Kultur, væremåde, tøjstil og udviklingsniveau: Dværge fra Ringenes herre. Skotland og Østrig.

Inspiration til Skovly/Baega/Småfolket

Kultur, væremåde, tøjstil og udviklingsniveau: Filmen: Willow. Natur-skov-folk og Isle of Man (det er en ø). Tidsalder: Jæger stenalderen.